pátek 25. ledna 2013

Sushi ^_^

Pokud máte rádi sushi, dnešní článek Vás určitě potěší. :)


Sama si sushi dělávám doma - někdy ho připravuju sama, ale raději pořádám "sushi párty", kde nakoupím základní suroviny, vysvětlím postup a každý si pak může udělat vlastní sushi. :)

DRUHY SUSHI - základy, které sama používám
  • Základním kouskem je sushi MAKI, tedy suroviny s rýží obalené v řase nori. 
  • Opakem (obráceným maki) je sushi URAMAKI kdy jsou suroviny jakoby obaleny v řase a řasa je ještě zvenku obalena rýží. Tento druh se také nazývá "california roll".
  • Dalším oblíbeným druhem je NIGIRI sushi. U něj je rýže prsty vytvarována do cihličky nebo válečku a překrytá surovinami. Většinou se rýže překrývá krevetami nebo syrovými rybami, sama ale používám spíše avokádo, krabí tyčinky, mango, nebo okurky.
  • Sushi se také dělé podle surovin, které se do něj použijí. Například KAPPAMAKI je sushi maki plněné okurkou. Aby byl tenhle druh zajímavější, můžete ho vytvarovat do kapek, ze kterých sestavíte květinu (například podle mé fotografie).
  • Nakonec mé oblíbené SHIKAI MAKI, což je lahůdka i pro oči.. Postup jak na něj najdete ve zbytku článku. ;)

Pokud se chcete s kamarádkami pobavit a vyzkoušet si všechny tyto druhy sushi, výsledek kolektivní práce může vypadat asi takto :)





Tak a teď překvapivě jednoduchý postup k mému oblíbenému SHIKAI MAKI sushi.. -najdete po rozkliknutí celého článku :)


Abyste mohli dělat sushi, budete potřebovat hlavně bambusovou podložku k rolování sushi. V nouzi můžete použít jinou podložku, která musí být ale dostatečně pevná i ohebná. Pokud si podložku nechcete ušpinit, doporučuji ji obalit v potravinářské fólii.

Co se týče surovin, budete potřebovat:

- speciální sushi rýži
- rýžový ocet na sushi
- plátky řasy Nori
- suroviny na plnění - avokádo, mango, okurku, krabí tyčinky, syrové ryby...
- sójovou omáčku (oblíbená, ale taky dost drahá je sójová omáčka kikkoman)
- nakládaný zázvor
- wasabi pastu (koupíte buď hotovou, nebo prášek na smíchání s vodou)

Všechny suroviny koupíte přes internet ve specializovaných e-shopech, nebo i v obchodech, např. Tesco.
Na servírování budete navíc potřebovat talířky, mističky na míchání wasabi se sójovou omáčkou a hlavně jídelní hůlky. :)


PŘÍPRAVA RÝŽE je sama o sobě složitější, než jste zvyklí.. Proto přidávám odkaz, podle kterého rýži sama připravuju: příprava rýže

PAPAYA SHIKAI MAKI - postup ve fotografiích
zdroj: forfood.rezimo.com


1. Rozkrojte si řasu nori na 2 poloviny a ty položte nad sebe tak, aby se okraje překrývaly.
Slepte je dohromady troškou vody.

2. Dejte na řasu rýži, ale nechte volné cca 2-3cm od začátku i od konce.

3.  Roztlačte rýži po celé řase, opět nechejte volný začátek i konec.

4. Pevně srolujte za pomoci podložky.
(Pokud nevíte jak na to, najděte si postup u obyčejného sushi maki na youtube)

5. Rozřízněte rolku na 2 poloviny. Použijte ostrý nůž namočený ve vodě!

6. Rozřízněte každou polovinu ještě jednou.

7. Spojte další 2 poloviny řasy Nori stejně jako v kroku 1
a pak položte 2 z připravených kousků na okraj řasy tak, jak vidíte na fotografii.

8. Na první 2 kousky položte kousky papáji (nebo např. okurky, krabích tyčinek atd)
a navrch přidejte zbylé 2 kousky rozkrojené rolky - vnitřní částí ven.

9. Za pomoci podložky opět pevně srolujte. Konec řasy navlhčete vodou a zalepte.

10. Ostrým a navlhčeným nožem překrojte na 4 stejně velké kousky.

11. Tak a teď už se můžete kochat výsledkem. :)

8 komentářů:

  1. Maki a Uramaki jsou nejlepší! Nemůžu se dočkat až budou další Colours, jejich vegan sushi s mangem bylo dokonalé *,*
    A ty nám někdy taky musíš nějaké udělat' ;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, ale sama mám nejraději s lososem, krevetami, nebo jako náhradu "krabí" tyčinky.. Tedy tyčinky s krabí příchutí. :D

      Vymazat
  2. Wow! Shikai maki tedy vypadá úžasně! Ono to vypadá tak docela jednoduše, ale já moc dobře vím, jak dopadají veškeré mé pokusy o sushi a jak tedy musíš být šikovná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Shikai maki se mi povedlo napoprvé, opravdu to není těžké.. Vyzkoušej a budeš se divit :)

      Vymazat
  3. Zajímavý článek, ale ještě by mě moc zajímalo, kde nakupuješ suroviny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Základ jsem dostala od svého přítele na narozeniny, spolu se setem nádobí a všemi potřebnými pomůckami. A suroviny dokupuji většinou v Tescu. :)

      Vymazat
  4. Páni, takové ty běžné dělám, ale to shikai maki musím zkusit, vypadá to úžasně - moc děkuju za návod! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a držím palce. Shikai maki určitě zaujmeš každou návštěvu. :)

      Vymazat